Hoe gaat EMDR in zijn werk?
En hoe werkt het?
Zoals het woord het aanduidt: oogbeweging. Dat is één van de stimulatiemogelijkheden waarmee je het brein ritmisch prikkelt. Hiernaast zijn er ook andere methodes zoals een koptelefoon met klikjes, die u ritmisch links en rechts hoort, ritmische tikjes op de knieën of tikjes op de schouders. Door deze stimulatie wordt het verwerken oftewel het 'informatie- verwerkings- systeem' in uw brein zodanig geprikkeld, dat in korte tijd er echt iets gebeurt en een doel bereikt wordt. Er treedt een verandering op. De stimulatie veroorzaakt herkenbare veranderingen die ook na lange tijd nog voelbaar zijn.
Wat is nu de kracht van EMDR?
De kracht is dat toepassing van EMDR de onevenwichtigheid die in het brein aanwezig is in de hersenen laat herstellen. Je zou dit daadwerkelijk kunnen vergelijken zoals je lichaam fysieke klachten geneest.
Waarom EMDR? Soms is het nodig!
Het verwerken van ervaringen, trauma's , angsten en gevoelens, gebeurd merendeel binnen onze slaapperiode. Tijdens onze slaap bevind zich de REM slaap. Dit is het 6 a 7 maal terugkerende deel van de slaap waarbij vaak de oogleden trillen. Dit is het teken dat het brein aan het verwerken is. Ook door te dromen verwerk je dingen. Als de slaapcyclus verstoort is dan kan er geen verwerking plaatsvinden. Dit maakt dat dingen zich op gaan hopen en je er last van gaat krijgen. Niet voldoende verwerking kan ontstaan door slaapverstoring c.q. gebrek, maar ook door medicatie of mentale problemen. Wat EMDR doet is eigenlijk het simuleren van deze REM slaap periode die nodig is voor verwerking.
Wanneer EMDR
Bij Post Traumatisch Stress Syndroom, algemene trauma's, nare ervaringen, angsten, fobieën, faalangst of psychosomatische klachten.